Sturegatan

Korsningen Sturegatan och Yxhammarsgatan med gamla arbetarbostäder som är byggda runt år 1900. Bilden är ifrån 1970-talet. I dag är hela kvarteret jämnat med marken och ersatt med servicehuset Duvan. Till höger ligger Wesley kyrkan som är byggd runt 1900-talet är invigd år 1902 och det var en metodistkyrka, grundad av bröderna John och Charles på 1700-talet, erkänd som ett svenskt trossamfund år 1876.
Det är en underbar bild på dessa hus jag är väldigt svag för gamla hus som ni kanske har förstått nu. Likaså alla dessa träd som fanns på Yxhammarsgatan. Förstår inte att man måste riva allt det gamla men som tur är finns det några gamla hus kvar på Sturegatan precis efter Wesleykyrkan. Likaså korsningen Sturegatan och Skolgatan har vi båda tingshusen som fortfarande står kvar. Tingshuset som ligger på höger sidan av Sturegatan är byggt 1894 och tinget fanns där mellan 1894 och 1919 sedan flyttade de till byggnaden mittemot och den byggnaden är byggd 1888 och där fanns tinget mellan 1920 och 1964.



Denna bild fotograferade jag den 26 oktober 2022. Det är mycket som har förändrats i denna stadsdel och det var väl då när denna rivningshysteri var som störst i slutet av 1960-talet och på 1970-talet, man kan nästan tro att de pågick en tävling mellan städerna på hur många hus man kan riva på ett år. Jag var ju inte så gammal på 1960-talet så det har jag inget minne av dessa rivningar men jag har läst om det. Sedan på 70-talet så kommer jag allt ihåg mera om detta. Så du som läser mina inlägg det vore jätteroligt om du har bilder ifrån rivningarna runt om i Borås och även historier från dessa arbetarbostäderna. Jag vill lära mig och samla på mig så mycket information som möjligt. Håller på att skapa en hemsida som ska innehålla gamla byggnader i Borås, blir väl lite gamla bilder och hur platsen ser ut som i dag plus lite fakta om byggnaderna och era historier och självklart är ni helt anonyma. Det är bara att skicka ett mail till mig.

PDF-fil